01/12/2020

Bohemian Rhapsody

Nyt on se aika vuodesta, jolloin pitäisi pystyä tekemään joku valistunut arvaus millainen ensi vuodesta tulee… Muistelemme samaa vuoden takaista aikaa; silloin HR Mentor oli juuri täyttänyt kaksi vuotta ja yritystoiminta oli asettunut uomiinsa. Ja kuinka olimme tuona aikana kypsyneet ja kasvaneet yrittäjän saappaisiin. Ja kuinka ne saappaat tuntuvat jo jokseenkin mukavilta jaloissamme. Viime vuoden syksyllä oli tehty vahvaa myyntityötä ja vuosi 2020 näytti muodostuvan kasvun vuodeksi. Vuoden alkamista odotti kuin lapsi joulua – into pinkeänä ja pää täynnä suuria suunnitelmia!

Mutta kuinkas kävikään? Eräs asiakas kysyi taannoin kuulumisiamme ja vastasin hänelle: ”Bohemian Rhapsody”. Sitä meille kuuluu! ”Eeppinen, progressiivinen ja sinfoninen rokkibiisi rikkoi monet rajat: sen kesto oli pöyristyttävät kuusi minuuttia, tavanomaisen poppisbiisin rakenne oli hajotettu, kertosäettä ei ollut, eri musiikillisia tyylejä yhdisteltiin, laulutyylit olivat a cappellaa, oopperaa ja karheaa rokkikukkoilua, päällekkäisäänityksiä käytettiin sekä lauluosuuksissa että soittimissa ja sanoitukset olivat perin kryptilliset. Lisäksi Bohemian Rhapsodyn kulku voidaan jakaa viiteen eri osaan: 1) intro (a cappella), 2) pianoballadi, 3) ooppera, 4) hard rock, 5) hidas outro.” Aivan kuin meidän vuotemme – täysin ennalta arvaamaton kaikkine käänteineen!

Aloittaisimmeko kertomalla alkuvuodesta ja Mekaanisen metsäteollisuuden lakosta ja siitä miltä tuo vastoinkäyminen tuntui vai kertoisimmeko siitä, miten naurettavan pieni asia se olikaan näin jälkikäteen katsottuna sen rinnalla, kun vaarallinen virus pysäytti maailman maaliskuu puolivälissä?

Kertoisimmeko siitä, kuinka ”Kasvun vuodeksi” ristitty teemavuosi muuttui ”toivottavasti jäädään henkiin” -vuodeksi, ja joka sen jälkeen muuttui ”0 -tulos on jo hyvä” -vuodeksi ja kuinka se vuoden edetessä muuttui ”Jos lähelle edellisvuoden tasoa päästään, olemme onnistuneet yliodotusten” -vuodeksi?

 Vai kertoisimmeko raastavasta epävarmuudesta ja sekavista, yöunet karkottavista ajatuksista, jotka liittyvät siihen, miten maailma muuttuu ja miten se on jo muuttunut? Miten pystymme sopeuttamaan liiketoimintamme muuttuvaan maailmaan ja mihin suuntaan kehitymme? Mitä palveluja asiakkaamme jatkossa tarvitsevat? Näihin kysymyksiin kenelläkään ei ole varmoja vastauksia ja siksi miettiminen on turhauttavaa, eikä se oikein johda mihinkään konkreettiseen. Jotain muuta oli keksittävä!  

Keväällä Uusyrityskeskuksen Pekka Naumanen soitti meille (Kiitos Pekka!). Kertoisimmeko, että ehkä juuri tuo puhelu oli ns. perhosensiipi -efekti, joka muutti koko loppuvuoden kulun ja ehkä jopa koko HR Mentorin tulevaisuuden? Pekka siis soitti kysyäkseen, olemmeko hakeneet Business Finlandin kehitystukea? Tuota monesti lehtien lööppeihin noussutta yritystukeako? No ei tod. olla haettu! Pekka kuitenkin vakuutti, että tuo tuki on tarkoitettu juuri sellaisille yrityksille, joilla on kyky selviytyä, jotka on hoidettu hyvin ja joilla on halu kehittyä. Ahaa…

Kertoisimmeko siitä, miten olemme koko syksyn tehneet kehitystyötä? Ja kuinka BF-projektit alkavat olla nyt loppusuoralla ja mitä on jäänyt käteen? Tietenkin konkreettinen tilaisuus työllistää kymmeniä ihmisiä eri aloille ja eri yrityksiin. Mutta olemme myös oivaltaneet projektin sivutuotteena, että jos perusasiat ovat oikeasti kunnossa pystyy myös menestymään.

Olemme jatkaneet projektin viitoittamalla tiellä ja alkaneet hoitaa HR Mentoria kuin omenapuuta. Olemme karsineet joitakin kuivia oksia, olemme leikanneet alas joitakin villiintyneitä versoja ja tarkastelleet puutamme vähän kauempaa. Olemme monessa asiassa palanneet aivan perusasioiden ääreen. Olemme hioneet palvelujamme, kirkastaneet päämääräämme ja todenneet, että puussamme on kolme pääoksaa: kyky kuunnella, halu auttaa ja selkeät palvelut työkaluina näiden toteuttamiseen. Olemme myös vahvistaneet omenapuutamme eli olemme löytäneet uudet, paikalliset yhteistyökumppanit yritystoimintamme tueksi ja nyt kaikki alkaa olla valmista. (Kiitos Psykologitoimisto Kallio Oy:n Pauli ja Inflow Oy:n Oskari!)

Vai kertoisimmeko, kuinka HR Mentorin raskas vuosi huipentui täysin odottamattomaan tapahtumaan?  Saamme tänään joukkoomme kaksi kovaa HR-alan ammattilaista – Jukan ja Villen – jotka ottavat paikallisesti koppia myös Pohjois-Karjalan asiakkaistamme. Ja kertoisimmeko, että tämä joulukuun 1. päivä tuntuu vähän kotiinpaluulta? Nyt ”vanha pestin jengi” tekee taas yhdessä töitä, aivan kuin olisimme tehneet aikamatkan kymmenen vuoden taakse.

Instagramissa oli taannoin meemi Jaska Jokusesta, joka seisoi ikkunan äärellä odottaen, kädet selän takana ja tekstinä: mä odottamassa vuoden 2020 loppumista. Varmasti me kaikki ja niin myös HR Mentor Oy odottaa jo seuraavaa vuotta: koronan(kin) aiheuttamat vaikeudet ovat vahvistaneet, pakottaneet muuttumaan ja kehittymään. Eikä halu auttaa asiakkaitamme ja palo kehittyä ole edelleenkään sammunut. Mehän alamme olla siis varsin päteviä yrittäjiä! Eikö?

Paljon on siis vuoden aikana tapahtunut! Haluamme kuitenkin ennen kaikkea kertoa, että ylä- ja alamäkien jälkeen on aika nauttia helpotuksen ja juhlan tunteesta. Olemme onnistuneet pitämään huolta työntekijöistämme ja asiakkaistamme ja on aika juhlistaa meidän 3-vuotis taivaltamme. Hyvää syntymäpäivää HR Mentor Oy!

Lopuksi haluamme kiittää kuluneesta vuodesta työntekijöitämme sekä yritysasiakkaitamme sekä kaikkia yhteistyö- ja verkostokumppaneitamme! Sekä toivottaa lämmintä joulun aikaa Hope Ry:n lapsille, joille tänä vuonna lahjoitimme yrityslahjoihin budjetoidut varat.

  • HR Mentorin Päivi, Mervi ja Kirsi
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest